Moj baner
http://cgtribina.yolasite.com/resources/72443_1680896749246_1442372713_31817088_5114237_n.jpg
Kontakt

orhan.k@t-com.me


"Sokoli"
Golmani:

Mladen Bozovic
Slika Mladen Božović
Ivan Janjusevic
Slika Ivan Janjušević
Srdjan Blazic
Slika Srđan Blažić
Vukasin Poleksic
http://www.cbc.ca/gfx/images/sports/photos/2010/09/09/poleksic-vukasin-091014.jpg

Odbrana:

Marko Basa
Slika Marko Baša
Stefan Savic
Slika Stefan Savić
Drasko Bozovic
Slika Draško Božović
Zarko Tomasevic
Slika Žarko Tomašević
Savo Pavicevic
Slika Savo Pavićević
Milan Jovanovic
Slika Milan Jovanović
Radoslav Batak
Slika Radoslav Batak
Luka Pejovic
Slika Luka Pejović
Miodrag Dzudovic
Slika Miodrag Džudović
Vlado Jeknic
http://mediadb.kicker.de/news/1000/1020/1100/4000/artikel/595601/180x135_f0DIeS61z9.jpeg

Vezni red:

Simon Vukcevic
Slika Simon Vukčević
Nikola Drincic
Slika Nikola Drinčić
Ivan Fatic
Slika Ivan Fatić
Mladen Kascelan
Slika Mladen Kašćelan
Branko Boskovic
Slika Branko Bošković
Mitar Novakovic

Slika Mitar Novaković
Milorad Pekovic
Slika Milorad Peković
Elsad Zverotic
Slika Elsad Zverotić
Vladimir Bozovic
Slika Vladimir Božović

Napad:

Fatos Beciraj
Slika Fatos Bećiraj
Dejan Damjanovic
Slika Dejan Damjanović
Andrija Delibasic
Slika Andrija Delibašić
Radomir Djalovic
Slika Radomir Đalović
Mirko Vucinic
Slika Mirko Vučinić
Stevan Jovetic
http://img.skysports.com/07/10/218x298/jovetic_584665.jpg

Strucni stab:

Zlatko Kranjcar - selektor
JL_PERSON_PICTURE Zlatko Kranjčar
Branko Brnovic - Asistent
JL_PERSON_PICTURE Branko Brnović
Ali Reza Marzban - Asistent
JL_PERSON_PICTURE Ali Reza Marzban
Dragoje Lekovic - Trener golmana
JL_PERSON_PICTURE Dragoje Leković
Nema zapisa.
Meni
CG-Sport Chat
Blog
petak, prosinac 17, 2010

KAKO SE FIFIN PROJEKAT O ZAŠTITI MALIH KLUBOVA PRILIKOM TRANSFERA IGRAČA ODRAŽAVA NA CRNU GORUhttp://aktuelno.me/wp-content/uploads/2010/10/fifa_logo.jpg.pnghttp://en.academic.ru/pictures/enwiki/70/FSCG.png

Portugalski Nacional dužan je Fudbalskom klubu Sutjeska 310 hiljada eura za ljetošnji prelazak golmana Vladana Giljena. Nešto manju, ali takođe vrlo respektabilnu sumu Nikšićani potražuju od iranskog Damaš Gilana (oko 200 hiljada) na osnovu transfera Admira Adrovića, dok je Budućnost ovih dana preko Fife krenula u naplatu duga od Crvene zvezde za Marka Vešovića. I to je sasvim solidna cifra - iznosi 220 hiljada eura.
Sva tri transfera su, zanimljivo, obavljena bez obeštećenja - Vešović je čak pauzirao pola godine kako bi mu istekao stipendijski ugovor sa FK Budućnost, Adrović je takođe preskočio jednu polusezonu čekajući ljeto...

A kada igrač mlađi od 23 godine ode u drugi klub bez obeštećenja, pod uslovom da sa tim klubom potpiše profesionalni ugovor, njegovom matičnom klubu pripada odgovarajuća nadoknada za treniranje i ulaganje u fudbalera.
Određuje se množenjem koeficijenta koji se utvrđuje na osnovu jačine lige u koju odlazi fudbaler, te broja sezona koje je taj igrač proveo u klubu od svoje 12. do 21. godine.
To pravilo je, uostalom, staro koliko i Fifa - uvedeno je radi zaštite manjih klubova, koji su u suštini i glavni “izvori“ talentovanih fudbalera.
Ipak, dosadašnja praksa poslovanja domaćih klubova ne navodi primjere da su potraživanja za fudbalere kojima je istekao ugovor toliko visoka. Budućnost i Sutjeska pred arbitražnim sudom Fife mogu da naplate ukupno 700 hiljada eura, što je cifra koja je dovoljna da “zatvori” godišnje budžete makar tri prosječna domaća kluba.

Zašto je to tako?


- Tek od ovog ljeta, uvođenjem specijalizovanog TMS sistema (Transfer Matching System), Fifa je zavela red kada su u pitanju međunarodni transferi. Fifa zahvaljujući tom sistemu u svakom momentu može da zna koliko fudbaler boravi u nekom klubu, kada je potpisao ugovor, da li se taj ugovor isplaćuje u ratama ili odjednom, te ostale datelje - kaže Zoran Radulović, TMS menadžer u Fudbalskom savezu Crne Gore.
TMS sistem, koji predstavlja neku vrstu “fudbalskog registra” (u pitanju je jednostavna on-lajn aplikacija koju imaju svi Fudbalski savezi) zvanično se koristi od 1. oktobra ove godine. Predsjednik Fife Sep Blater ga je nazvao “revolucionarnim”, a njegovo uvođenje “momentom koji će promijeniti fudbal”.
- Ovo je istorijski trenutak. TMS sistem će donijeti snažan napredak kada su u pitanju individualni međunarodni transferi fudbalera i njihova transparentnost. Njegova suština je zaštita malih klubova prilikom odlaska fudbalera - rekao je Blater 1. oktobra, na predstavljanju ovog programa u Cirihu.

Kakve ovo ima veze sa crnogorskim klubovima? TMS sistem mogao bi da spriječi “masovan egzodus” mladih fudbalera u inostranstvo, s obzirom na to da je bilo slučajeva da klubovi iz regiona iz nižih crnogorskih liga odvode 16-godišnjake ili 17-godišnjake uz minimalnu, ili čak bez ikakve nadokade prema njihovim matičnim klubovima.
Ako su već nemoćni da zadrže igrače sa kojima nemaju potpisane profesionalne ugovore, ili su ti ugovori istekli, domaći klubovi imaju pravo da traže nadoknadu. Koliko ona iznosi - obračunato je u TMS sistemu, na osnovu broja sezona koje je fudbaler mlađi od 23 godine proveo u klubu između svoje 12. i 21. godine.
- U slučaju transfera fudbalera koji ima preko 23 godine, ne važi pravilo o naknadi za treniranje. U tom slučaju, ne plaća se takva nadoknada matičnom klubu - ističe Radulović.

Dakle, prema pravilima Fife, a na osnovu broja godina provedenih u klubu i koeficijenata nacionalnih šampionata u koje fudbaleri prelaze, Budućnosti od transfera Vešovića u Crvenu zvezdu pripada 220 hiljada eura. Sutjeska za Giljena koji je prešao u portugalski Nacional potražuje 310 hiljada (koeficijent portugalskog šampionata je veći od srpskog), kao i za Adrovića.
Postoji, međutim, i jedno ograničenje.
- Pravilo kaže da maksimalna nadoknada i ne mora da se plati ukoliko dva kluba naprave takav sporazum. Oni mogu da se “nađu” i na pola cifre, mogu da se dogovore i da uopšte ne bude nadoknade - kaže Radulović.

U slučaju da klubovi ne naprave sporazum, plaća se nadoknada prema propisima. Ukoliko klub ne želi da je plati, slučaj ide na Arbitražni sud Fife, koja zahvaljujući TMS sistemu ima uvid u svaki transfer.
Traženjem maksimalne nadoknade za treniranje, domaći klubovi mogli bi da spriječe odliv mladih fudbalera u inostranstvo, što je u perspektivi dobro za Crnogorsku ligu. Da li je dobro za reprezentaciju, veliko je pitanje. Praksa pokazuje drugačije - najbolji crnogorski fudbaleri nisu se razvijali u Crnoj Gori.
Mirko Vučinić je kao 17-godišnjak otišao u Leće, Stevan Jovetić i Simon Vukčević su bili još mlađi kada su prešli u Partizan...

Kalkulacija

Fifa je jasno odredila pravila kalkulacije za nadoknadu treniranja prilikom međunarodnih transfera.
Sve fudbalske lige svrstane su u kategorije, a svaka kategorija ima cifru po godini treniranja. Za prvu kategoriju nadoknada iznosi 90 hiljada eura po godini, za drugu 60 hiljada, treću 30, a za četvrtu 10. Za sve kategorije, treniranje od 12. do 15. godine “naplaćuje” se jednako - po 10 hiljada.
Kada se broj godina koje je fudbaler proveo u klubu (važi za igrače mlađe od 23 godine, a računa se između 12. i 21. godine) pomnoži sa novčanim iznosom za kategoriju lige u koju prelaz fudbaleri, dobija se konačan iznos.
Tako, na primjer, najjače evropske lige pripadaju prvoj, šampionat Srbije drugoj, Prva crnogorska liga trećoj, a Druga crnogorska liga četvrtoj kategoriji.
Marko Vešović je, na primjer, prešao iz Budućnosti u Zvezdu, u ligu Srbije koja pripada drugoj kategoriji (60 hiljada po godini). Za prve četiri godine treniranja u Budućnosti (od 12. do 15) nadokada iznosi po 10 hiljada eura (ukupno 40), a za ostale tri po 60 hiljada (ukupno 180).
Tako se dobija cifra od 220 hiljada eura, koju će Budućnost tražiti od Zvezde (ili je već tražila) pred Arbitražnom komisijom Fife.

Kako je pet hiljada veće od 500 hiljada

Sutjeska još nije pred Arbitražnom komisijom Fife tražila nadoknade od prelaska Vladana Giljena u Nacional i Admira Adrovića u Damaš Gilan.
Kako “Vijesti” saznaju, Nikšićani još nisu našli sredstva da pred arbitražnim sudom Fife pokrenu postupak protiv portugalskog i iranskog kluba. Troškovi pokretanja postupka u ovom slučaju iznose oko pet hiljada, a ukupna potraživanja nikšićkog kluba - 500 hiljada eura!
Ukoliko od datuma transfera prođe 18 mjeseci slučaj ne zastarijeva, ali se okolnost mijenjaju - klub dužnik je u tom slučaju obavezan da isplati sredstva Fudbalskom savezu zemlje iz koje dolazi fudbaler, a ne klubu u kojem je ponikao. Fudbalski savez je, s druge strane, dužan da ta sredstva uloži u rad sa mlađim kategorijama.
- Hrvatski klubovi su, na primjer, u posljednjih nekoliko godina izgubili oko milion eura, jer nisu bili ažurni u svojim potraživanjima - kaže Zoran Radulović.

Sudbina prosječnih u rukama klubova

Nadoknada za treniranje, kako se zove pravilo o obeštećenju klubova u slučaju odlaska mladih igrača, moglo bi i kao bumerang da se obije o glavu crnogorskih igrača. Naime, da bi tim skromnih finansija iz, recimo, Srbije ili Hrvatske kupio nekog sedamnaestogodišnjaka iz Crne Gore, potrebno je da izdvoji enormnu svotu novca. Samim tim, prosječan fudbaler koji bi se možda u nekoj jačoj ligi bolje razvijao, osuđen je na ostanak kod kuće. Naravno, pod uslovom da se klubovi ne dogovore drugačije.
Dakle, na potezu će biti klubovi, a to može da bude vrlo problematično. Jer, postavlja se pitanje koji to crnogorski klub (ili škola fudbala) u nekog igrača do 13. godine uloži toliko da mu obeštećenje iznosi 20.000 eura!

CG-sport @ 18:26 |Komentiraj | Komentari: 0
Prijevod
Anketa
Najbolji igrac CG je:


Anketa
Najbolji mladi igrac Crne Gore je:
Anketa
Koje mjesto ce "Sokoli" zauzeti u Kvalifikacijama za EP 2012

Brojač posjeta
9925
Traffic
free counters
Index.hr
Nema zapisa.